Posted in Blog

Νέες Κυκλοφορίες Βιβλίων, Φεβρουάριος 2019


J.A.Jugmann s.J, «Η Λειτουργική της Εκκλησίας της Ρώμης»

Από το Ινστιτούτο ανθρωπιστικών Μελετών κυκλοφόρησε στα ελληνικά, σε μετάφραση π. Σεβαστιανού Φρέρη τ.Ι., το έργο του J.A.Jugmann s.J, «Η Λειτουργική της Εκκλησίας της Ρώμης»

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Από την εισαγωγή

Χωρίς να υπερβάλλουμε πολύ, μπορούμε να πούμε ότι ο Joseph Andreas Jungmann s.J. (1889-1975) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους καθολικούς μελετητές της Λειτουργικής κατά τον 20° αιώνα. Πέρα από το συγγραφικό έργο και την πλούσια βιβλιογραφία του, το κορυφαίο του έργο «Missarum sollemnia, Eine genetische Erklaerung der roemischen Messes»Η γενετική εξήγηση της ρωμαϊκής θείας Λειτουργίας»), το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Βιέννη (Αυστρία), το έτος 1949, τον κατέστησε αυθεντία στον κύκλο εκείνων που ασχολούνται με ιστορικό-θεολογικά θέματα και ιδιαίτερα στον τομέα της ιστορικής εξέλιξης της χριστιανικής θείας λατρείας γενικά ή όπως συνήθως αποκαλείται: η Λειτουργική.

Το βιβλίο τούτο, που σήμερα παρουσιάζουμε σε ελληνική μετάφραση, γράφτηκε κατά παραγγελία, όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας, στη δεκαετία του ’50, σε μια εποχή κατά την οποία η ανάγκη για την ανακαίνιση της θείας λατρείας όχι μόνο είχε γίνει αισθητή, αλλά και οι πολλαπλές προσπάθειες και πρωτοβουλίες που είχαν αναπτυχθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, είχαν ήδη προλειάνει το έδαφος για μια ανακαίνιση.

σελίδες 257


Romano Guardini «Ο Δρόμος του Σταυρού του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού»

Από το Γραφείον Καλού Τύπου κυκλοφορεί «Ο Δρόμος του Σταυρού του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού» του Romano Guardini και αυτό σε μετάφραση Σεβαστιανού Φρέρη τ.Ι .

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τον πρόλογο

Σε όποιον τον τελεί, ο Δρόμος του Σταυρού αποκαλύπτει πάντοτε νέους θησαυρούς. Πότε είναι η μια στάση που συγκινεί, πότε η άλλη. Για πολύ καιρό ίσως ένας πίνακας δεν θα λέει τίποτα, που όμως θα εμπνεύσει ξαφνικά, ύστερα από δεν ξέρω ποια θρησκευτική εμπειρία. Σκηνές φωτίζουν με τη μυστηριώδη φωτεινότητά τους χρόνια ολόκληρα … Όταν, κατά τον Δρόμο του Σταυρού εμπιστευόμαστε στον Ιησού τις δοκιμασίες του, τις ανησυχίες του, τις αμφιβολίες του, κερδίζουμε συχνά απρόσμενο φως, και ανέλπιστη παρηγοριά.

Αλλά αυτή η ευλάβεια προσφέρει, πριν απ’ όλα, ένα διπλό μάθημα.

Διδασκόμαστε πώς να συμπάσχουμε στα πάθη του Χριστού: βαδίζοντας μαζί Του, φέροντας τον σταυρό δίπλα Του, ανακαλύπτουμε την απέραντη αγάπη του Λυτρωτή, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτουμε το μεγάλο μέγεθος των λαθών μας. Εκεί μαθαίνουμε τη μετάνοια, περιμένοντας, ποιος ξέρει; ίσως μια ολοκληρωτική επανόρθωση.

Μας διδάσκει επίσης πώς να νικάμε τον πόνο … Βλέποντας τον Ιησού μπροστά στα χειρότερα βάσανα, και του σώματος και της ψυχής, βλέποντάς τον να θριαμβεύει χάρη στην αγάπη του Πατέρα και των ψυχών μας, μαθαίνουμε να κάνουμε το ίδιο …

σελίδες 45


Ζωζέφ Ακεψιμάς

ΩΣΑΝΝΑ Θρησκευτικά και Λειτουργικά άσματα

Μουσικό βιβλίο με παρτιτούρες από έργα του συνθέτη

Από τον πρόλογο

«Πες μου τι ψέλνεις, θα σου πω τι πιστεύεις»

Το λειτουργικό (τελετουργικό) άσμα και, γενικότερα, το θρησκευτικό άσμα εκφράζει και συνάμα διαμορφώνει την πίστη του χριστιανού.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θρησκευτικού και λειτουργικού άσματος;

Ψέλνουμε τα λειτουργικά άσματα κατά τη Θεία Λειτουργία και κατά τα διάφορα. Μυστήρια (Βάφτισμα, Γάμος κτλ.). Η Β΄ Σύνοδος του Βατικανού υπογράμμισε ότι «μουσική και άσμα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επίσημης Θείας Λατρείας» (Διάταξη Για τη Θεία Λατρεία § 112), και απέδωσε μάλιστα στη μουσική και ιδιαίτερα στο λειτουργικό άσμα τον χαρακτήρα ενός «υπηρεσιακού λειτουργήματος» (munus ministeriale), δηλαδή ένα μυστηριακό χαρακτήρα.


Ο επίσκοπος Σύρου Ιωάννης-Ανδρέας Κάργας (1607-1617) και η εποχή του

Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας

Ερμούπολη 18 Αυγούστου 2017

Από την Καθολική Επισκοπή Σύρου κυκλοφόρησε ο τόμος των Πρακτικών της Επιστημονικής Ημερίδας «Ο επίσκοπος Σύρου Ιωάννης-Ανδρέας Κάργας (1607-1617) και η εποχή του.

Μέσα στο βιβλίο, πέρα από το πρόσωπο και την ιστορία του επισκόπου Ιωάννη Ανδρέα Κάργα, παρουσιάζονται δεδομένα που χαρακτηρίζουν την εποχή του το πρώτο μισό του 17ου αιώνα, οι συνθήκες ζωής των κατοίκων, δημογραφικά στοιχεία, οι σχέσεις καθολικών και ορθοδόξων, η πειρατεία και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης. Μάλιστα, για το σκοπό αυτόν, κάποιοι από τους εισηγητές επισκέφθηκαν τη Ρώμη και την Βενετία για να μελετήσουν ειδικά αυτά τα γεγονότα, μέσα από τα ιστορικά αρχεία.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.