Posted in Blog
[la_heading title=”Η «ΛΟΓΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ» ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ, του π. Μάρκου Φώσκολου”][/la_heading]

Αν και δεν είναι δόκιμο να κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας την παρουσίαση ενός  βιβλίου του, είναι όμως χρήσιμο αν προσπαθήσει να εξηγήσει στους μελλοντικούς αναγνώστες τους λόγους και τα κίνητρα που τον ώθησαν σ’ αυτή τη συγγραφή. Εξάλλου, όταν γίνεται μια ζωντανή παρουσίαση ενός βιβλίου, εκτός των άλλων είναι παρών και λαβαίνει τον λόγο και ο ίδιος ο συγγραφέας για να δώσει κάποιες χρήσιμες διευκρινήσεις.

Στο πιο πρόσφατο προς εμάς παρελθόν δυο ιερείς ασχολήθηκαν με τη συγγραφή μιας Λειτουργικής της ρωμαϊκής (=λατινικής) παράδοσης και προσπάθησαν να αποδώσουν με ελληνικούς όρους την αρχαία και μεσαιωνική λατινική ορολογία. Ο ένας απ’ αυτούς, ο π. Γαβριήλ Προβιλέγγιος, ιερέας από τη Σύρο, έγραψε ένα πολύ καλό βιβλίο, σπανιότατο σήμερα, με τίτλο «Εικών ιστορική και θρησκευτική των εκκλησιαστικών εορτών» (Ερμούπολις Σύρου, 1902). Αν ο συγγραφέας δεν είχε ζήσει νωρίτερα, χωρίς δυσκολία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο συριανός ιερέας είχε πραγματοποιήσει μια επίτομη περίληψη των δυο κλασικών έργων του Mario Righetti, Storia liturgica, Torino 1950 (πέντε τόμοι) ή του J.A.Jugmann, Missarum Solemnia, Torino 1953, τόμοι 2 (1η έκδ. 1948). Σήμερα, η Εικών ιστορική …. είναι όχι μόνο ένα σπανιότατο βιβλίο, αλλά και άκρως δυσνόητο εξαιτίας της αρχαϊζουσας γλώσσας που ήταν της μόδας πριν ένα αιώνα. Είναι όμως γεμάτο από πληροφορίες τις οποίες δύσκολα μπορεί να συναντήσει σε ανάλογης έκτασης «Λειτουργικές».

Το δεύτερο βιβλίο με τον τίτλο «Στοιχεία Λειτουργικής» το οφείλουμε στον αείμνηστο π. Θεόκτιστο Σωμμαρίπα του τάγματος της Μεταστάσεως, το οποίο είδε το φως κατά το σημαδιακό έτος 1940. Στόχος του π. Θ. Σ. ήταν να προσφέρει ένα εγχειρίδιο προς τους καθολικούς μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, με εικόνες από γαλλικές εκδόσεις της εποχής. Το μικρό εκείνο βιβλίο τσέπης ήταν και παραμένει προσιτό από κάθε άποψη σε όποιον θέλει να γνωρίσει τη λατρεία της Ρωμαϊκής Εκκλησίας πριν από τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις.

Στην ίδια περίπου γραμμή με εκείνη του π. Θ. Σωμμαρίπα εντάσσεται και η παρούσα Η «Λογική Λατρεία» της Εκκλησίας μας.

 Απευθύνεται κατά πρώτον στα παιδιά της μέσης εκπαίδευσης, αλλά έχουν να βρουν πολλά άγνωστα στοιχεία από τη Λατρεία της Καθολικής Εκκλησίας (τόποι και σκεύη, λειτουργικό έτος, τελετές και ακολουθίες και ευλάβειες) και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, με πρώτους τους κατηχητές των ενοριών μας. Πλουσιότατα εικονογραφημένο, κυρίως από την καλλιτεχνική αγιογραφική και αρχιτεκτονική παράδοση της Εκκλησίας μας, χρησιμοποιεί την εικόνα ως πολύτιμο ενημερωτικό και κατηχητικό μέσο. Συμπληρώνεται δε, από μια Εισαγωγή στα Βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης και από ένα λιτό αλλά ουσιαστικό Λεξικό των συμβόλων που διατρέχουν τη χριστιανική παράδοση.

Όλα αυτά επισημαίνονται και από την Παρουσίασή του Σεβ/τατου π. Ιωάννη Σπιτέρη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας κλπ, ο οποίος προεδρεύει στη Συνοδική Επιτροπή για τον Ευαγγελισμό και την Κατήχηση, η οποία και ανέλαβε την έκδοση.

Από την παρουσίαση του βιβλίου στην εφημερίδα «Καθολική»

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.