Η Πορεία 20 αιώνων του Λαού του Θεού, π. Μάρκου Φώσκολου
Από την εισαγωγή του βιβλίου
Για ένα οποιονδήποτε, η «Ιστορία της Εκκλησίας» είναι η καταγραφή μιας σειράς γεγονότων που συνέβηκαν μέσα στο τεράστιο διάστημα 20 αιώνων. Η καταγραφή αυτή θα γίνονταν με τον ίδιο τρόπο τόσο για την Εκκλησία όσο και για οποιονδήποτε άλλο ανθρώπινο οργανισμό! Για το χριστιανό, όμως, η «Ιστορία της Εκκλησίας» είναι η συνέχεια της Ιστορίας της Σωτηρίας που άρχισε ο Θεός με τον άνθρωπο, όταν τον κάλεσε από την ανυπαρξία στην ύπαρξη. Η Παλαιά Διαθήκη είναι πράγματι η αρχή της Ιστορίας της Σωτηρίας, αφού ξεπερνά τα στενά όρια μιας εθνικής ιστορίας και γίνεται πανανθρώπινη. Μέσα στην Παλαιά Διαθήκη, στην Καινή και στην Ιστορία της Εκκλησίας, μπορούμε να διακρίνουμε συνεχές το θεϊκό σχέδιο, που, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, αιώνα με τον αιώνα χτίζεται κι ολοκληρώνεται. Δεν υπάρχει αμφιβολία, για το χριστιανό, πως η Ιστορία της Εκκλησίας ξεκίνησε χρονολογικά με το κήρυγμα των Αποστόλων αλλά συνεχίζει μια Ιστορία που άρχισε αιώνες πριν…
Ο Χριστός και το μήνυμα του παραμένει ο ίδιος και χθες και σήμερα και αύριο και για όλους τους αιώνες (Εβρ. 13, 8). Η Ιστορία της Εκκλησίας φέρνει παρόντα ανάμεσα στους αιώνες αυτόν τον Ιησού, για να βεβαιώσει κι ορατά, πως πράγματι ο Ιησούς είναι «ο αυτός» διαχρονικά, τόσο στη διδασκαλία της Εκκλησίας, όσο και στην πίστη του Λαού του Θεού. Το Άγιο Πνεύμα μέσω του οποίου γίνεται «παρών» στον κόσμο και στην Εκκλησία ο Θεός, σ’ όλες του τις εκφράσεις, έχει το δικό του «χρόνο», που είναι η Ιστορία της Εκκλησίας. Έτσι, μέσα στην «Ιστορία της Εκκλησίας», ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε πολιτισμός, η κάθε φυλή, η κάθε γλώσσα, το κάθε έθνος βρίσκουν τον εαυτό τους. Οι εκφράσεις του Πνεύματος του Θεού είναι ελεύθερες και δεν δεσμεύονται από οποιαδήποτε ανθρώπινη διάταξη ή κανόνα, ακόμα και τους εκκλησιαστικούς. Μ’ αυτή την έννοια, η Ιστορία της Εκκλησίας είναι η Ιστορία όλου του κόσμου. Ο άνθρωπος και η ιστορία του είναι ο «τόπος» και ο χρόνος της ενσάρκωσης του Θεού που δρα και κατευθύνει την πορεία του κόσμου.
Έτσι, «Ιστορία της Εκκλησίας» εννοούμε τα γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας που διαδραματίστηκαν σ’ οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μας και που τα «διαβάζουμε» κάτω απ’ το ερμηνευτικό φως της πίστης.
Τόσο για λόγους πρακτικούς όσο και θεωρητικούς, η «Ιστορία της Εκκλησίας χωρίζεται σε διάφορες περιόδους. Λίγο πολύ όλοι οι ιστορικοί έχουν να παρουσιάσουν μια δική τους διαίρεση, που τους εξυπηρέτησε στη διάρθρωση της ύλης τους. Σ’ αυτή την εργασία, ακολούθησα την παρακάτω διαίρεση, που γίνεται εμφανής στον «πίνακα των περιεχομένων»:
Κεφάλαιο 1. Η πρώτη ηλικία 1ος-3ος αιώνας
Κεφάλαιο 2. Η Εκκλησία γίνεται επίσημη θρησκεία 4ος-8ος »
Κεφάλαιο 3. Η Εκκλησία, ρυθμιστής της κοινωνίας 5ος-15ος »
Κεφάλαιο 4. Η Εκκλησία κι ο νεότερος κόσμος 16ος-19ος »
Κεφάλαιο 5. Η Εκκλησία της εποχής μας 20ός »
Εξηγώ αυτή τη διάταξη της ύλης για τα κεφ. 2 και 3, που, χρονικά, φαίνεται να συμπίπτουν. Στο Κεφ. 2 εξετάζονται όλα εκείνα τα γεγονότα που δημιούργησαν το λεγόμενο «Χρυσό αιώνα» της Εκκλησίας, ιδιαίτερα στην Ανατολή (απόδοση ελευθερίας, αιρέσεις, πρώτες οικουμενικές σύνοδοι, πατέρες). Στο Κεφ. 3 εξετάζονται οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες η Εκκλησία στη Δύση ακολούθησε τη δική της πορεία, αγνοώντας, εν πολλοίς, την πορεία της Εκκλησίας στην Ανατολή. Το ίδιο έγινε κι απ’ την άλλη πλευρά. Έτσι εντοπίζεται το σχίσμα Ανατολής-Λύσης μέσα σ’ αυτή τη χρονική περίοδο.
Αναφέρθηκα παραπάνω στην έννοια της Ιστορίας της Εκκλησίας, που προσπάθησα να τη σεβαστώ, στα μέτρα των δυνατοτήτων μου. Για το λόγο αυτό δεν ήταν δυνατό να μην αναφερθώ, έστω περιληπτικά, στην εξέλιξη της θεολογικής σκέψης (αιρέσεις, θεολόγοι, πίστη, δόγματα). Την ίδια αρχή ακολούθησα κι όσον αφορά τη Λειτουργία της Εκκλησίας, ιδιαίτερα στους πρώτους αιώνες, που διαμορφώνονταν. Πίστεψα, ταυτόχρονα, πως θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμουν και στην πορεία των άλλων Εκκλησιών μέσα στο χώρο και το χρόνο, έστω κι αν αυτές δεν βρίσκονται σε κοινωνία με την Καθολική Εκκλησία. Πιστεύω πως ο ρόλος του Πνεύματος του Θεού μέσα στην ιστορία είναι κάτι περισσότερο από τεράστιος και συναντιέται σ’ όλους τους ανθρώπους κι ιδιαίτερα σε κείνους που είναι βαφτισμένοι στο Όνομα της Αγίας Τριάδας. Παρόλα ταύτα, το βιβλίο αυτό είναι μια «Ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας».
Δυσανάλογοι, βέβαια, μπορούν να θεωρηθούν και οι παράγραφοι που αφιερώνονται στην «Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα», αν κανείς τις συγκρίνει σε έκταση κυρίως, με τις υπόλοιπες παραγράφους. Αυτή, όμως, είναι μια ιδιομορφία αυτής της εργασίας που έγινε επίτηδες, ώστε να έχουν κι οι Έλληνες Καθολικοί μια εικόνα της ιστορίας της δικής τους Εκκλησίας, παρά τις ελλείψεις, τα κενά και τις αμφιβολίες που δημιουργεί η απουσία συστηματικής έρευνας.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της «Ιστορίας», είναι η παράθεση μερικών κειμένων «εποχής» στο τέλος των επί μέρους κεφαλαίων. Η εκλογή τους έγινε με προσωπικά κριτήρια, αλλά με απώτερο σκοπό να φωτίσουν περισσότερο το γεγονός στο οποίο αναφέρονται. Γίνεται, έτσι, δυνατό να γνωριστούν από κοντά τέτοια κείμενα (για πολλούς, ίσως, για πρώτη φορά). •
Έχοντας υπόψη μου τις ελλείψεις που υπάρχουν, ζητώ την επιείκια του αναγνώστη για το βιβλίο αυτό, που δεν θέλησε νάναι τίποτε άλλο, παρά μια ελάχιστη έκφραση αγάπης και πίστης στη «Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία». Τ’ ανθρώπινα μέσα εκδήλωσης, τόσο της αγάπης όσο και της πίστης, είναι γνωστό, παραμένουν πάντα ατελή και σχετικά.
Κυριακή των Βαΐων, 15 Απρίλη 1984
π. Μάρκος Φώσκολος
ΕΚΔΟΤΗΣ: | ΠΟΡΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ |
---|---|
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: | 1987 |
ΣΕΛΙΔΕΣ: | 390 |
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ | 23Χ17 |
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: | π. ΜΑΡΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ |
Σχετικά βιβλία
-
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ, ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ,π. Γρηγορίου
Μικρό πάνθεο διακεκριμένων Ελλήνων Καθολικών ανδρών διαφόρων εποχών, που με το ηθικό ανάστημα τους δόξασαν τα ελληνικά γράμματα, λάμπρυναν τον εκκλησιαστικό και πολιτικό βίο του τόπου και προήγαγαν με τη δραστηριότητα τους το φλέγον μέγα ενωτικό πρόβλημα. Γι’αυτό τους οφείλεται δίκαιος έπαινος της Πολιτείας και της Εκκλησίας.
Προσεχώς θα κυκλοφορήσει και άλλο παρόμοιο τεύχος με βιβλιογραφία άλλων διαπρεπών ανδρών, πού με την ποικιλόμορφη δραστηριότητα τους δόξασαν την Εκκλησία και την Πολιτεία. Το πάνθεο τέτοιων Ελλήνων Καθολικών ανδρών είναι πλούσιο σε μεγάλες προσωπικότητες, πού αποτελούν τιμή και δόξα για την Ελλάδα.
Π. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
-
Η «ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Καθολικά Σχολεία και Γυναικεία Εκπαίδευση στην Ελλάδα του 19ου Αιώνα, το Σχολείο του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως στην Αθήνα (1856-1893)
Το παρόν βιβλίο αναφέρεται στην εκπαίδευση που παρείχαν στην Ελλάδα τα σχολεία των καθολικών μοναστικών εκπαιδευτικών ταγμάτων μέσα από το παράδειγμα του σχολείου του τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως στην Αθήνα το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Η ιστορία του συγκεκριμένου σχολείου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι το πρώτο καθολικό μοναστικό τάγμα που εξασφαλίζει άδεια λειτουργίας ενός σχολείου για κορίτσια στην περιοχή της Αθήνας, σ’ ένα νομικό πλαίσιο ακόμα αρκετά ασαφές για την εκπαίδευση των θηλέων. Τα εκπαιδευτικά, τα πολιτικά και τα πολιτισμικά διακυβεύματα που ανακόπτουν το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα γύρω από την λειτουργία του σχολείου, παράλληλα με την ανάπτυξη και την συγκρότηση του νεοπαγούς ελληνικού κράτους και του εκπαιδευτικού του συστήματος αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της έρευνας.
Η έννοια της “περίκλειστης” εκπαίδευσης αναφέρεται ακριβώς στον κλειστό χαρακτήρα που έτσι και αλλιώς τα καθολικά σχολεία εν γένει είχαν, αλλά και στην αμυντική στάση που το σχολείο του Αγίου Ιωσήφ αναγκάστηκε να κρατήσει εξαιτίας της δύσκολης συχνά συμβίωσής του με τους κρατικούς θεσμούς. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) -
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΙΣΜΟΥ. Jean-Pierre Moiset
Κυκλοφόρησε στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Πόλις, το βραβευμένο έργο του γάλλου καθηγητή σύγχρονης ιστορίας Jean-Pierre Moiset , «Η Ιστορία του Καθολικισμού». Στις 486 σελίδες του «χώρεσαν» με τρόπο ισορροπημένο και ενημερωτικό 2000 χρόνια της Εκκλησίας.
Ξεκινώντας από το έτος 30 ξετυλίγει το νήμα μιας ιστορίας τόσο σύνθετης όσο και το ίδιο το φαινόμενο της θρησκείας εν γένει.
-
Έλληνες Καθολικοί στις τέχνες, τις επιστήμες, το δημόσιο βίο (19ο-20ο αιώνα). Ιωάννης Ασημάκης
Σκοπός του παρόντος λεξικού είναι, κατά κάποιο τρόπο, να ολοκληρώσει την προσπάθεια που άρχισε το 2011 με τις δυο βιβλιογραφίες, θεολογίας και ιστορίας, και το λεξικό καθολικών κληρικών στην Ελλάδα. Όπως και σ’ εκείνη την τριλογία έτσι και τώρα, η πρωτοβουλία είναι καθαρά εγχειριδιακή, δηλ. να παρέχει τα ερευνητικά εργαλεία, τις πηγές για περαιτέρω συστηματική μελέτη του καθολικισμού στην Ελλάδα. Με την παρούσα μελέτη, η στόχευση είναι να καταδειχθεί η πολύμορφη παρουσία του καθολικού στοιχείου στις τέχνες, τα γράμματα και το δημόσιο βίο πλήρως ενταγμένου στην ελληνική κοινωνία και καθόλου διαφοροποιούμενου εξαιτίας του δόγματος.
Τα πρόσωπα που καταγράφονται εντάχθηκαν ως Έλληνες καθολικοί, όχι με βάση τη ζωντάνια της σχέσης τους με την Καθολική Εκκλησία αλλά με το ότι ανατράφηκαν μέσα στο περιβάλλον της Καθολικής Εκκλησίας ή κάποια στιγμή ασπάστηκαν το καθολικό δόγμα. Μια δεύτερη εύλογη επισήμανση είναι ότι ενώ πολλοί είναι αλλοδαπής καταγωγής ή προέλευσης, θεωρούνται Έλληνες, στο φρόνημα, στη συνείδηση, στη νοοτροπία και όχι σπάνια στην υπηκοότητα.
Και ενώ υπάρχουν αναφορές σε Έλληνες καθολικούς σε δημοσιεύσεις τοπικού, γεωγραφικά, χαρακτήρα, λείπει από την ελληνική βιβλιογραφία μια μονογραφία που να τους περιλαμβάνει σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η έκδοση παρουσιάζει 137 πρόσωπα.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ